Vad händer med dagens ungdomar?

Barnens skola (som så många andra skolor så här 2014) har en nätbaserad plattform för information skola-föräldrar-elever. Igår morse så var maken inne som vanligt för att kolla efter nyheter och det tog inte lång stund innan han ropade på mig. Mailet som gått ut till alla högstadieelever fick mig klarvaken på nolltid.
Under måndagen så hade en utomstående tonåring tagit sig från en annan ort till mina barns skola och skjutit en tjej i överkroppen med en soft air gun. Nu sitter jag inte inne med alla detaljer men det handlar om en tjej som blivit så förbannad på en yngre fd tjejkompis (som är jämngammal med min äldste, alltså en elev i åk 8) att hon tagit med sig ett vapen på bussen, gått in på skolan och väntat tills hon fick chansen att skjuta?!!
Visst kan man bli arg på folk, riktigt arg, men att därifrån planera det hela och inte coola ner sig på den tiden det tar att komma fram - för att inte tala om att man på allvar vill både skrämma och skada en fjortonåring - det är att gå VÄLDIGT mycket över gränsen! Nu var det "bara" en soft air gun och inte något värre, men det är ändock ett vapen och man kan bli skadad. Om jag inte minns fel så var det pga ett sådant som en bekant till mig miste sitt öga.
 
Då vi inte hade hört ett ord om detta från barnen så undrade jag om de inte märkt något. Jo, de äldsta som hålls på den sidan skolan hade hört en massa skrik, någon hade sagt att en tjej blivit skjuten i halsen, visst hade de sett polisbilar, det ryktades om att en i åttan hade blod på sig... Men att någon skulle på riktigt ha haft ett vapen eller skadat någon det var så ofattbart att de aldrig trodde det var på allvar. De trodde att polisen var där för att visa upp sig för en förskoleklass eller prata om droger med 9:orna, ibland gör de "skräcksminkningar" på bildlektionerna och skriker gör ju folk lite när som helst i korridorerna :-/
 
Skolan drog under tisdagen igång stödsamtal för de som behövde och i samtliga klasser har det pratats om det. Det är bra, det har ju stått i tidningarna om det också så det är nog många barn som har haft frågor.
Den här gången var det aldrig livsfara men självklart funderar man kring vad som kunnat hända, för om det slår slint hos en människa och de får för sig att göra någon annan illa så har man inte så mycket att sätta emot.
 
Idag så har jag varit med min äldste hos farbror doktorn. De tog bort ett födelsemärke i bakhuvudet på honom, inga konstigheter men det hade börjat växa så det var lika bra att plocka bort. Sonen fick ligga på en brits och han var rätt lugn men jag kunde ju inte låta bli att titta så ett tag kände jag mig lite yr och sköterskan blev något bekymrad. Det gick bra i alla fall, för oss båda ;-) och efteråt så fick jag direkt skjutsa sonen till konfirmationsläsningen. Själv åkte jag hem och vilade lite.
 
 
Jag tror jag skrev för ett tag sedan om att han skulle sälja allt sitt gamla LEGO. Nu är samtliga auktioner klara, betalda och skickade... Han fick in nästan 4000 kr! Tradera vill ju ha lite provision på det där men det är ändå ett fint tillskott till hans kassa. Jag frågade om han tänkte köpa moppe nu då men fick till svar att han önskar sig en moppe av jultomten så kan han spara sina pengar till körkortet i stället. Klokt tänkt! Jag tror jag ska önska mig en ny bil av Tomten.
 
Det var någon läsare som efterfrågade julplaneringslistor och det kommer inom kort.
Blev förresten så full i skratt när jag läste följande stycke om en organiserad mamma i boken "Min mormor hälsar och säger förlåt":
 

Jag känner igen mig lite i den mamman faktiskt :-/
Boken i sig är förresten en av mina absoluta favoriter och det får nog bli ett separat inlägg om den.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0