Boktips: Min mormor hälsar och säger förlåt

 
Min mormor hälsar och säger förlåt - Fredrik Backman
Min mormor hälsar och säger förlåt är en ovanlig vardagssaga om dysfunktionella superhjältar. Med enastående komisk träffsäkerhet och ett stort bankande hjärta berättar författaren till En man som heter Ove om en mormors kompromisslösa kärlek till sitt barnbarn, och om grannarna i ett hyreshus som alla på sitt sätt slåss för en av de viktigaste mänskliga rättigheter som finns. Rätten att få vara annorlunda. 
Elsa är sju år gammal och rätt störig. Eller hon uppfattas i alla fall så eftersom hon inte är helt blåst i skallen och den gällande samhällsnormen är ju att sjuåringar ska vara det. 
Mormor är hennes bästa vän. Hennes enda, faktiskt. Mormor brukade vara ett geni och jobba som kirurg, men nu kör hon bil utan körkort och står på balkongen med öppen morgonrock och skjuter på oanmälda besökare med paintballgevär.
 Folk säger att hon är annorlunda. Galen. Men mormor har ett hemligt språk och ett eget kungarike, "Miamas", och där är allt annorlunda. Det är dit mormor tar med Elsa när Elsas föräldrar skiljer sig och när Elsa blir slagen i skolan för att hon inte är som alla andra sjuåringar. Miamas är deras frizon, tills mormor en dag blir sjuk och får veta att hon är döende. 
Som ett sista äventyr ger hon då Elsa en serie brev, där mormor ber sina grannar om ursäkt. De leder Elsa till en trappuppgång fylld av militanta bostadsrättsivrare, fanatiska kaffedrickare, kamphundar, monster, fyllon och helt vanliga kärringar. Men de blir också upptakten på en historia där ett barn försöker lära sig acceptera att alla man älskar ska dö, och där hon bit för bit får veta sanningen om både kungariket Miamas och sin mormor.
     - recension från Adlibris.se
 
 

Jag har läst En man som heter Ove och gillade den mycket - både humorn, djupet bakom och språkbruket. Jag hade kanske väntat mig att den här boken skulle vara något liknande och det tog några kapitel för att acceptera att huvudpersonerna i denna bok var en mobbad sjuåring och en helgalen och ganska respektlös men älskad mormor som var på väg att dö.
Det är ett drama utan dess like och stundom hade jag nära till tårarna. Samtidigt så är författaren otrolig i sitt sätt att skriva och humorn lämnar aldrig berättelsen ens för en minut. Ihop med en story som är så trollbindande och fantastisk att jag nästan, men bara nästan, skulle vilja geniförklara den där Herr Backman så är det här en bok väl värd att läsa.
Jag kan tänka mig att den inte passar alla (min man tex skulle nog inte vara lika överväldigad som jag) men den förtjänar sin plats på topplistan i bokhandeln.
Läs den!
(Ni som redan har läst den får gärna säga vad ni tyckte.)
 
Lämna för all del boktips åt mig, det finns alltid tid för läsning.
Har ni hört om hon som läste ihjäl sig?

Kommentarer
Postat av: Susanne Ohlsson

Jag älskade denna bok!
Känner igen mig själv i lilla Elsa.
Hade internet funnits när jag var barn så hade jag också utnyttjat Wikipedia!

2014-11-06 @ 01:34:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0