På semester

Resan som inte blev av till midsommar kunde nu äntligen påbörjas! Vi fick beskedet igår kväll så det blev till att packa på ett par timmar och i morse lämnade vi över till våra husvakter och drog iväg, uppdelade på två bilar.
Som vi har längtat!
Med tanke på hur lång förberedelse vi/somliga normalt behöver inför ett sånt här stort projekt så har det ändå gått hyfsat smidigt så här långt.
Försöker just nu få ettåringen att somna för natten. Lättare sagt än gjort - hon sov sig igenom större delen av dagens roadtrip på 45 mil.

Svammel

Återigen så påbörjar jag inlägg som sällan skrivs färdigt eller får ändras om och om igen. Det får bli som det blir med olika grader av svammel.
Morfar skickade en bild från helgen vid sommarstugan:
 

 
Igår stod vi på ännu en bakluckeloppis, jag och elvaåringen. Vädret var precis lagom och det var mycket folk som ville fynda. Vi drog in ungefär en tusenlapp på fyra timmar och blev av med ytterligare tre flyttlådor prylar som jag är glad att aldrig se igen :-) Det är en lättnad att bli av med saker som inte används (eller används så sällan att det inte är motiverat att belasta boarean med dem).
 
Tvååringen övar sig i att klä på och av sig. Många klädbyten kan det bli på en dag till föräldrarnas förtret (SÅ himla kul är det inte att tvätta, hon sätter sig i ju i sandlådan mest hela tiden). Jag antar att det är en fas de behöver ta sig igenom för att bli riktigt duktiga på det de gör men på något sätt så lyckas jag förtränga det mellan varje barn.
Här poserar hon i inte mindre än 5 par av sin pappas boxerkallingar:
 
 
Hon har precis slutat med blöja dagtid och därför är just underkläder extra kul. Precis som vi gjort med syskonen så har hon fått en plansch på väggen i badrummet där hon får sätta fast ett klistermärke varje gång hon har varit på toa. Jag hittade ett stort antal ark med påsk-klistermärken så det är glittriga kaniner och ägg som ska väljas varje gång. Superspännande :-) Med en sådan belöning gav hon upp blöjan från ena dagen till nästa och det går hur bra som helst! På natten däremot är det blöja som gäller men ibland när man kommer in och tittar till henne sent på kvällen så har hon tagit av och kastat iväg den, ofta med byte av sängkläder som följd. Tråkigt nu men tids nog löser sig den biten också.
 
Idag har jag varit och kollat in sommarrean på köpcentrat. Tvååringen och elvaåringen hängde med, den yngre för att det skulle bli lite lugn och ro hemma ;) och den äldre för att han ville ha miljöombyte. Jag trodde sonen skulle dra iväg på sitt håll men det visade sig att han tänkte gå med mig - samtidigt som han tyckte det var dötrist att gå in och ut ur varenda klädbutik?! Han hade dessutom mage att uttrycka åsikter som att jag skulle vara för gammal för att klä mig trendigt. Pojkvasker! Jag handlade inte ett endaste dugg till mig själv men lite nytt blev det till de yngre barnen.
Vi lunchade på IKEA och avslutade, självklart, med varsin glass.
 

 
Fladdermusholken jag önskade till oss och fick i julklapp har äntligen kommit på plats bakom gäststugan.
 

Det är en vit borg enkom för våra fladdermusvänner som kan flyga in genom springan på undersidan av huset. Nu återstår att se om de gillar sin nya bostad.
 
I morgon ska maken och tioåringen cykla till skogs på insekts-safari :-D
Med fakta om insekter och en rejäl frukostmatsäck så ska de gå på långpromenad och kryssa av vilka djur de hittat. Det fanns önskemål om drickyoggi i packningen och det är inget vi normalt har hemma så då tog jag med ett par barn på cykeltur till grannbyn för att handla. Man skulle ju kunna handla i sin egen by men vår affär ligger ju bara en kilometer bort och det är ingen sport att ta sig dit.
 
Kvällsshoppare med cykelhjälmen i kundvagnen.
 
Mitt knallröda hår är nu ett minne blott! Jag var jättenöjd med den superröda färgen men vid varje tvätt så har färgen runnit av mer och mer, något är fel när man kan duscha i en halvtimme och vattnet blir fortfarande missfärgat. Här snackar vi om något som skulle föreställa permanent hårfärg. Jag har hunnit färga om det med ett annat märke emellan med det hjälps inte. Det är som om den röda färgen inte fäster i mitt hår alls. Rättare sagt; de röda tonerna är näst intill omöjliga att bli av med, men fylligheten och styrkan försvann bort. Lagom kul när man står i simhallen och handduken blir orange av det som droppar från håret - efter otaliga hårtvättar. Jag springer och simmar mycket så hårtvätt är oundvikligt och kvar var nu bara något som såg ut som koncentrarad rabarbersaft om ni förstår vad jag menar. Rödrosa och blekblaskigt.
Ikväll fick jag nog och färgade tillbaka till mitt gamla mellanbruna hår. Jo, jag vet, det är ett under att inte håret ramlat av än :-/ Men överskottsfärgen sköljdes ut fortare och handduken blev inte missfärgad så det bruna ser ut att sitta där det sitter. I morgon vaknar jag och ser ut precis som jag har gjort de senaste åren. Lite surt är det allt.
Hade jag inte varit en sån snåljåp så hade jag kunnat gå iväg och låta färga det på salong. Kanske till hösten, kanske inte.
 
Och nu....sovdags!

Björnloka


Ogillas!

Tatueringen - färglagd

Jag skulle ju visa hur tatueringen blev efter att Nathalie lagt färg på den! Jag var ju lite tveksam innan men nu är jag glad att jag tog färg också. Motivet passar ju knappast alla och det är en hel del som har höjt på ögonbrynen när jag visat ryggen men en älva funkar för mig :-)
 

Det kommer att bli fler saker lite längre ner på ryggen också så småningom, har man väl börjat och är nöjd så blir det lätt mer.
 
 
 
 

Midsommarafton

Direkt efter frukosten så packade vi ihop oss för att åka till sommarstugan där vi firar midsommar ihop med min bror och hans familj samt våra föräldrar.
Våra tonåringar (varav bara den ena är tonåring åldersmässigt men elvaåringen har anammat hela sättet redan) var ovanligt mycket tonåringar den här morgonen och det är ofattbart hur mycket tjafs de kunde ställa till med angående vem som skulle sitta var i bilen. Jag trodde jag skulle bli tokig innan vi äntligen kom iväg från garageuppfarten!
Allt släppte dock så fort vi kom ut till sommarstugan. Barnen har inga problem att sysselsätta sig och vi vuxna kan koppla av på ett annat sätt och njuta av stugan, trädgården, skogen och stranden.
 
 
Efter traditionell midsommarlunch, dans kring midsommarstången på byns mötesplats och jordgubbstårta till fikat så tog jag med mig äldsten på geocaching någon kilometer bort.
 
 
Det här var en kluring som jag nog inte vågat titta närmare eller peta på om jag inte hade fått en hint om att det faktiskt var en gömma:
 

 
Jag tog årets premiärdopp i havet! Det var 19 grader i vattnet och det är helt överkomligt för att vara havsvatten i juni tycker jag. Dock blåste det en hel del så det blev inte mer än just bara ett dopp och sen gå väldigt raskt tillbaka till stugan och byta om.
 
 
Jag har hela tiden hävdat att minstingen säkert skulle kunna gå till midsommar men de senaste månaderna har det inte sett helt lovande ut. Hon har tagit något steg här och där mellan sofforna men mer än så har det inte varit. Så igår gick hon plötsligt 17 steg! Men bara det, sedan var det krypa/hoppa på rumpan igen. Jag tror hon ville ge sin mamma rätt ändå för nu ikväll - mot midsommaraftons slut - tog hon 35 steg på raken. Vi han inte mer än tänka att nu, NU så lossnar det snart... så reste hon sig upp och gick vidare! Hela tiden bubblande av skratt och vinglade hon till så rätade hon på sig eller reste sig igen, lätt som en plätt. Hon gjorde inget annat än gå, gå och gå tills hon till slut somnade. Jag tror det är färdigt med att hålla sig jämns med marken. Vår lilla bebis har blivit en stor tjej!
 
Älskade gosetjejen <3
 
 
 
 

UFO och järnvägar

Midsommar är alltid en kylig tillställning och vädret blev betydligt kallare redan dagen innan med många grå moln på himlen. Ett par av barnen ville ändå dra iväg på utflykt så ryggsäcken packades full med mat, gps (såklart) och extratröjor.
Första anhalt blev Sibirien. Inte så långväga som man kan tro utan strandområdet med samma namn i NV Skåne. Där har det hänt grejer en gång i tiden minsann; närkontakt med rymdvarelser. Jättehäftigt tyckte barnen!
 
 
Sanningshalten i det hela får man nog avgöra själv men visst är det spännande!
 
Efter lite geocaching i området så blev det lunch. Det finns ingen hejd på hur mycket varmkorv man kan äta om man får den serverad utomhus. Jag är så nöjd med min mattermos som är perfekt för ändamålet.
 
 
Trots det bistra vädret så stod vi på stranden och tittade på vågorna ett tag. Kallt men vackert!
 
 
Vi ville kasta macka i vattnet men det fanns inte en endaste sten på hela stranden utan bara nästan vit sand och så snäckor i drivor. Barnen valde ut några extrafina snäckor och sedan var det dags att gå tillbaka till bilen en kilometer bort. Vi fick stanna på stigen längs vägen och hälla ut sand ur våra skor och stövlar.
Precis när alla tre hoppat in i bilen och stängt dörrarna så började det dundra på taket. Himlen fullkomligt öppnade sig och regnet vräkte ner. Vilken tur vi hade! Hade vi kommit fram en minut senare så hade vi blivit genomblöta.
Barnen var sugna på att besöka Järnvägsmuseet i närheten så vi tog oss en tur dit.
 
 
Många tåg, mycket att titta på och barnvänligt så man fick klämma och känna på allt. Gratis för barn, stora inomhuslekplats med tågrelaterade leksaker förstås och matplats för medhavd mat om man inte vill köpa fika där. Toppen för barnfamiljer! Förr var vi där ofta men det här var nog fyraåringens första besök. Det var mycket tågsnack i bilen på vägen hem.
Vi gjorde ett stopp till vid en samåkningsplats längs vägen för att lämna över sjuåringen till mormor och morfar. Midsommar ska firas i sommarstugan som vanligt och för att vi ska slippa köra två vändor för att få dit alla familjemedlemmar så behövde mina föräldrar ta ett par barn med sig när de åkte ut och de hade redan hunnit plocka upp ena sonen.
 
Jag önskar er alla en fin midsommar!
 
 

Första sommarlovsveckan

Jag lever, jag har bara inte spenderat så mycket tid vid datorn på sistone. Mobilblogga går inte alls och Instagram bråkar med mig (annars finns jag där helt otippat under namnet Storfamiljslycka).
Vi är inne på första sommarlovsveckan och man har nästan hunnit glömma hur det var när det var skola och träningar var och varannan dag. Barnen badar, tältar, hoppar studsmatta, leker med kompisar och vi drar iväg på geocaching eller långcykling närhelst vi har lust. Precis som det ska vara med andra ord!
Vi har fått göra lite justeringar i planeringen redan och firar midsommar på hemmarplan även i år. Det är ju lite trixande med logistiken eftersom vi inte får plats hela familjen i vår sjusitsiga bil och just nu jobbar vi för fullt med att hitta en lånebil eller hyrbil som vi kan ha under en längre period när vi åker norrut. Håller tummarna för att det blir nästa vecka.
 
Jag har blivit lite rödlätt på axlarna idag (en bränna som förvisso också tog udden av de gamla markeringarna efter dagen jag brände mig vinröd för några veckor sedan). Idag har det blivit fyra timmar i och intill en simbassäng och efter det 2 mil cykling med mellanbarnen - jag skyller mig själv, jag lovar. Till mitt försvar så har jag varit noga med att smörja in mig med solskyddsfaktor 30 åtminstone vid fem tillfällen under dagen.
 
Tvååringen har blivit utbrytarnas drottning. Vid ett par tillfällen så har hon kommit ut och satt sig vid tvn efter att vi har nattat henne. Mycket nöjd är hon med sig själv då och har visat oss hur hon klättrat ur spjälsängen via ett skrivbord så vi fick möblera om lite i hennes rum igen. Inga möbler i närheten av sängen alltså.
Ikväll tog jag på henne en torr blöja och ett linne och la ner henne i spjälsängen och vi sa godnatt och kastade slängpussar som vanligt. Tio minuter senare står jag i köket och pratar med ena sonen då vi plötsligt ser genom fönstret att hon springer näck ute i trädgården. Hon har alltså klätt av sig, kastat sig över kanten på spjälsängen, öppnat sovrumsdörr och ytterdörr, passerat mig och fem av syskonen utan att bli upptäckt...
Detta barn! Hon får utan problem plats i spjälsängen och vi har sagt att så länge hon inte klättrar ur den så är det bättre att hon sover där så vi vet var vi har henne. Jag inser ju att byter vi till en vanlig säng så kan hon komma och gå som hon vill (och det kommer hon utan tvivel att utnyttja) men det är kanske dags ändå. Elvaåringen har en loftsäng i sitt sovrum, en låg variant med koja nertill  och han tycker egentligen om den men eftersom han har astma och kvalsterallergi så kan han varken ha draperi eller kuddar därunder längre och därför vill han byta till en vanlig säng. Planen är att när han byter så ska loftsängen in till rummet som tvååringen och fyraåringen delar och då ska Fröken Houdini få underslafen. Rörelselarm i hallen då? Hänglås på sovrumsdörren? Det kan bli en spännande tid innan hon accepterar att godnatt betyder att man ska ligga kvar i sin säng ända fram tills morgonen.
 
Nu blir det lite Äkta människor säsong 2 innan jag går ut och lägger mig hos två barn i gäststugan (vi låtsas att det är en campingstuga någon helt annanstans).

Skolavslutning - sommarlov!

Morgonen började bra och alla var uppe i god tid. Det behövs när det ska göras frisyrer, målas naglar och fixas och donas med sju barn. Kläder hade barnen valt ut tidigare men fyraåringen kom på igår att han ville gå i sin rosa kalasklänning med paljetter. Jag bad att få fundera på saken lite. Hemma har han ofta klänning på kalasen men frågan är om man gör honom en tjänst om man låter honom gå iväg i det. Det spelar inte mig någon större roll, men storebrorsorna var inte alls glada åt idén och tyckte mest att det skulle vara pinsamt. Det löste sig lätt ändå för jag letade på en snygg skjorta som han föll för så fort han fick se den och så var det inte mer med det.
 
För stora dottern var det här en extra speciell skolavslutning eftersom det var hennes allra första. Som hon har längtat!
 
 
Efter en lite grå men hyfsad morgon så kom första regnskuren lagom tills det var dags att åka hemifrån. Det är ju typiskt, det kan vara fint väder alla dagar före och efter skolavslutningen men på dagen D så regnar det alltid!
Maken åkte i förväg till skolan med skolbarnen som skulle samlas i sina klassrum och jag skulle komma gåendes med de tre minsta barnen efter en stund. Under tiden så klädde jag färdigt minstingarna och dekorerade tårtan inför det obligatoriska tårtkalaset. Tårtan spritsades med extra mycket grädde eftersom de inte hade några fina färska jordgubbar i affären igår. När jag var nästan färdig så ringde telefonen och jag gick tre meter bort för att svara - när jag vänder mig tillbaka mot köksbänken så är det ett stort streck över tårtan och tvååringen står bredvid och slickar på sitt finger. Självklart också med en gräddfläck på klänningen.
Vi kom iväg lite i sista minuten, som vanligt, men hann lagom för att se alla klasserna tåga in i parken intill skolan.
Det var många tal, många sommarsånger, rektorerna dansade sin årliga dans (vilket är en upplevelse då de inte bara bjuder på sig själva utan också ser ut att ha övat flitigt) och efter ett tag så började tvååringen sukta efter tårtan därhemma.
 
 
Duggregnet kom och gick men på det hela taget så var det bättre väder än på flera år.
Våra skolbarn var uppe på scen lite då och då, både med sina resp klasser men också för att ta emot diplom. Ytterligare ett av barnen har varit "skolpolare" det här året vilket är en ganska fin utmärkelse eftersom man vals av klasskamraterna för sin förmåga att vara en bra kompis.
Av skolans elever så ropade de upp de tio som fått bäst resultat på mattetest och därför fick diplom och present av Kungliga Vetenskapsakademin (det låter allt något det!). Två av dessa barn är mina gossar. Man är allt lite stolt!  Man har inte bara vackra barn, de är smarta också ;-) De brås på mor sin, haha!
 
När allt var klart och jag och maken sprungit skytteltrafik mellan barnens klassrum för att se lite av varje avtackning så bar det av hemåt. Mina föräldrar slöt upp för att fira in sommarlovet med gräddtårta.
 

Jag ville passa på att fotografera barnen när de var uppklädda och bara lite motstånd så gick de med på det. Jag pekade ut en lämplig plats och då radade de automatiskt upp sig i storleksordning. Man blir ju nästan full i skratt. Men men, jag tog ett gäng bilder och tänkte att jag skulle ha dem till att ställa sig lite mer i "blandad grupp" men vid det laget så hade de små ledsnat och ville gå in och dricka saft i stället.
 

Sommarpresenten har barnen redan fått; studsmattan används från morgon till kväll och har nu även försetts med basketkorg.
 
Nu väntar 9 veckors SOMMARLOV! Härliga tider!
 
I morgon blir det dock ingen sovmorgon för min del. Om vädret verkar ok så blir det bakluckeloppis för mig och de barn som har lust att hänga med. Målet är att göra en vinst på minst 824 kr. Det är vad sonens ena medicin kostade att hämta ut idag och i ren trots så vill jag återföra de pengarna till semesterbudgeten.

Skogsgeo och sommarplanering

Barnen är tokiga i studsmattan och de stora var ute och hoppade kl 07.30 i väntan på att det skulle bli dags att ta sig till skolan.
Några timmar senare så tyckte jag att fyraåringen kunde göra något annat ett tag så jag tog med honom på lite geocaching. Vi hade tur och sprang på en gömma av lite roligare slag också. I stället för att skriva sitt namn i en loggbok så skulle de spikas en liten träplatta.
 

Vi åt lunch vid en sjö och jag såg att näckrosorna har börjat slå ut.
 

Tanken var att vi skulle ha fortsatt vår runda men som så ofta numera så ringde skolan och meddelade att de hade en akutsituation igen. Det var bara att rafsa ihop sakerna och kasta sig i bilen hem. Måtte läget bli bättre till hösten, för allas skull.
 
Jag har haft galet ont i högerarmen och skuldran idag, troligtvis efter att ha dragit i femtinjurton fjädrar till studsmattan. Än så länge blir det bara värre och värre. Maken håller till i garaget (jo, såhär dags) där han meckar med ungarnas cyklar men när han kommer in igen ska jag nog be honom trycka till lite här och var på ryggen och i nacken. Vill inte gärna vakna med någon fånig låsning.
 
Det har varit grymt kvavt och klibbigt ute idag, lite åska i luften dessutom och det känns i huvudet. Inte lika varmt som igår och det tackar jag för - igår kväll var hela familjen iväg på elvaåringens klassträff med brännbollsturnering och när det startade kl 18 var det fortfarande runt 27 grader ute. Det är FÖR varmt. Jag gillar sommaren och tillhörande sommarvärme men det finns ingen anledning att passera +25. Man måste ju orka röra sig också!
 
Vi är som bäst igång med att planera sommaren. Även detta år ser det ut som att hela familjen kommer att vara samlad HELA långa sommarlovet. Åtta veckor tillsammans att spendera som vi vill! Det blir en road trip till makens släkt, Kålmården, sommarläger, Tosselilla Sommarland, sommarstugan, 40-årskalas, camping... 
För att krydda till det så kastar vi in ett helt gäng med läkarbesök för barnen av olika anledningar, lite utspritt också så man inte kan flexa alltför mycket med långresorna. Ena sonen får tandställning, en har problem med ögonmusklerna, lite hab och lite astmakoll. Det kan bli en spännande sommar det här.
 
I morgon ska jag iväg på efterlängtad fika med god vän och på eftermiddagen så ska jag ta med tioåriongen till frisören. Hans hår är heligt och ska helst röras så lite som möjligt men nu har han kommit på att han vill klippa sig inför skolavslutningen så då gäller det att passa på. De slutar ju inte skolan förrän på fredag så vi har hela torsdagen på oss :-) Jag har bokat en tid hos lämplig frisör och utifall läget skulle ändras så har jag en Plan B som innebär att storebror får håret klippt i stället. Vare sig han vill eller inte :-)
 

Sommarlovspresent

Varje år så får barnen någon form av present efter skolavslutningen, oftast ute-saker men något år har det tex varit nya Wii-spel. I år kom presenten lite tidigare och var lite större. Närmare bestämt redan idag (de slutar på fredag) och storleksmässigt drygt 4 meter i diameter.
När barnen hade kommit iväg till skolan i morse så påbörjade jag och maken ett pussel modell större.
 
 
Det gick faktiskt fortare än vad jag hade befarat och en timme senare så kunde vi vuxna och de minsta provhoppa :-)
 

De två äldsta barnen visste om att de skulle få en studsmatta men för de övriga så var det en överraskning.
Maken har i alla år sagt blankt nej till att ha ett stort fult åbäke i vår lilla trädgård men nu när jag var inne på att skaffa en liten "enmans" så var det ändå han som ställde sig på de äldsta barnens sida och sa att om vi skulle ha en studsmatta så skulle den vara rejäl.
Trädgården blev inte vackrare på något sätt och vi fick väldigt mycket mindre yta att vistas på utomhus... Men barnens lyckotjut - speciellt tioåringen som klappade händerna med ögonen lysande av ren lycka - gör att det är värt det. Med tanke på hur många timmar de har hoppat studsmatta hos kompisarna varje vecka så tror jag att det här kan vara en investering som kan bli välanvänd och uppskattas i många år framöver.
Motion och frisk luft samtidigt som man har roligt är inte fel.
 
 

Bildkavalkad

Den här veckan bara försvann. Roliga saker som utflykter, ommöblering och kompisfikor har varvats med tråkiga saker som bla ett misslyckat möte på barnhab, garagestädning och tandläkarbesök. Det har varit fullt ös hela dagarna så jag har varken prioriterat eller orkat att sitta vid datorn på kvällarna. Veckan får sammanfattas med hjälp av bilder:
 
 
En skogsutflykt/geocachingtur som påbörjades i strålande solsken. Ungefär när vi gått ur bilen så kom de första dropparna men vi hoppades på att det bara var en kort skur. En halvtimme senare öppnade sig himlen totalt och regnet vräkte ner. En ganska misslyckad utflykt tänkte jag och föreslog att vi skulle åka hem. Inte då! Barnen hade fullt upp med att prata om dinosaurier, trollkarlar och myror, titta på stenar och göra trix med sina paraplyn. Vi byggde oss ett litet tak när vi skulle fika och kexen höll sig torra.
 

Nationaldag har det också varit. Vi bor i en liten by men firandet här är förvånansvärt bra. Det är familjefest i Folkets Park och barnen hade så kul förra året att de har längtat i månader. I år regnade tyvärr det mesta av feststämingen bort - återigen enligt oss vuxna - men barnen hoppade i hoppborgar, klättrade i klättertorn och roade sig utan minsta bekymmer över att de blev blöta in på bara skinnet.
 
 
Tioåringen hann med att besöka storstan för att prova ut sitt alldeles egna bowlingklot. Det är en hel vetenskap tydligen men han kom hem stolt som en tupp och visade upp sin dyrgrip.
 

Det är ju en väldigt speciell färgkombination han har valt, med glitter och allt. Ser ut lite som en godis tycker jag.
Nu är det sommaruppehåll från ordinarie träning och det blir en lång väntan till höstterminen startar. Vi får hyra bana på bortaplan lite då och då så han får träna med sitt nya klot.
 
Igår kväll så var jag och de två äldsta barnen på konsert. Det var stora köpcentrat som belönade sina kunder med "gratis" konsertbiljetter (mot att man shoppat för 1000 kr under 3-4 veckor/per biljett, det var inte svårare än att vi dessutom fick biljetter över). Artisterna som uppträdde är väl egentligen inga av mina favoriter men när man väl var på plats så var det svårt att inte ryckas med i folkfesten och efter ett par timmar så stod man där och sjöng med och viftade med händerna som alla andra.
 
Ace Wilder
 
Panetoz
 
Alcazar (en helt annan klass på showen, men så är de ju också enormt rutinerade)
 
Värdar: Ola Selmén och Nic Schröder. Mycket tävlingar i stil med Amigo och plötsligt fann man sig tex spela volleyboll tillsammans med resten av publiken.
 
Mellan showerna så underhöll DJ Nathalie Dreilick, som på dagtid är tatuerare. Vi har ju setts en del det senaste året och jag haffade henne i en paus så killarna fick hennes autograf till samlingen:-)
 
Vi hade väldigt roligt och återkommer gärna till nästa års konsert.
 
 
Barnen har ledigt fyra dagar i sträck och bortsett från konserten så har vi varit i sommarstugan den här helgen. Det är inte sommar på riktigt om man inte fikar i uterummet, fiskar krabbor eller letar efter fina stenar på stranden.
 
 
Jag hade tagit med mig badkläder och planerade ett dopp i havet men när man väl var där så kändes det ändå inte helt lockande.

Några mellanbarn lämnades kvar i stugan där de ska vara med mormor och morfar tills i morgon kväll.
 
De stora barnen ville passa på att ha en extra filmkväll nu när de blev ensamma med oss vuxna här hemma (ja förutom de två minstingarna som la sig tidigt) och valet föll på Star Wars. Maken var inte sen med att hänga på och han försökte övertala mig att sitta med både för att sällskapa och för att man MÅSTE ha sett filmerna. Han drog till och med fram det gamla kortet "Jag såg ju faktiskt Stolthet och Fördom med dig!".Jag erkänner, jag smet ifrån. Jag hade förvisso tänkt se filmerna innan jag dör, för det fattar jag ju att de hör till klassikerna och därmed räknas som allmänbildning. Bara inte just ikväll. Eftersom husets män ser 1:an nu (om det är den första filmen eller en nyare med nr 1 förstod jag inte riktigt) så lär det väl bli många Star Wars-kvällar framöver.

Ny hårfärg

Med några års mellanrum kommer jag på att det vore trevligt med en lite ljusare hårfärg till sommaren, antingen blonda slingor eller alltihop ett par nyanser ljusare. Blondiner har också roligare har jag hört. Vad jag glömmer - eller förtränger - varje gång är att mitt hår inte är lämpat för blekning av något slag. Det blir ALLTID orange. Sent igår när jag egentligen skulle sova så hade jag i en slingblondering, för säkerhets skull nyansen Platinablond och så silverschampo efter det. Håret var fortfarande fuktigt när jag gick till sängs men jag hade mina onda aningar ändå. Mycket riktigt så var hela håret morotsfärgat, ja utom det närmast hårbotten då som varit ofärgat/grått tidigare och som nu blivit citrongult.
Maken fick lämna barnen på skolan och direkt när han kom tillbaka så åkte jag iväg och köpte ny hårfärg. Jag klarade mig utan att träffa någon jag känner ända ut genom kassan och till parkeringen, sen stötte jag naturligtvis på en bekant :-) som tyckte min hårfärg såg ganska intressant ut.
Jag är less på min vanliga mellanbruna hårfärg så nu tog jag i ordentligt och satsade på knallrött. Och knallrött är precis vad det blev!
 
 
Färgen stämmer nästan bättre på den här bilden:
Lite mindre morot, lite mer Lilla Sjöjungfrun :-)
 
Jag stormtrivs, maken gillar det (jag hade det ofta så här rött förr i tiden) men barnen tycker inte om det. Pinsamt var bara ett av orden som kom upp. Jag frågade om jag inte ser lite yngre ut i rött hår och fick till svar att jag ser ut som sjutton. En liten rolig ordvits som omöjligt kan leda till indragen veckopeng, de stora barnen har humor.
 

Födelsedag och montering

Igår firades en nybliven tioåring dagen lång. Han blev så glad för sina presenter (fattas bara annat) och var jättenöjd med tårtan. Han dekorerade den helt själv så jag kan inte ta åt mig äran för slutresultatet ;-)
Jag har nyligen skaffat mig en snurrplatta för att förenkla tårtspritsning och den använde han. Lite fart på plattan så att tårtan snurrade runt och sen kastade han på brungrå grädde och dekorationer. Voilà - en soptipp!
 
Precis som önskat :-)
 
Vi har barn som inte är jätteförtjusta i att klä upp sig (och med klä upp sig så menar jag typ skjorta eller liknande) och när kalaset är på hemmaplan med bara allra närmaste skaran släkt och vänner så är det fri klädsel. Vi har också barn som älskar att svepa runt uppklädda till tänderna och det är helt ok det med.
 
Kalasfina syskon
 
Tvååringen älskar att vara ute och igår ville hon gärna passa på att springa ut till sandlådan så fort någon kom eller gick (normalt så har vi ofta ytterdörren låst pga rymningsrisken). Jag tyckte det var för kyligt för att sitta ute och hon var dessutom tunt klädd vilket jag försökte förklara för henne. Inga problem tydligen, hon gick in och tog på sig... vantar.
 

Födelsedagsbarnet fick ett bowlingklot av oss, mormor och morfar. De kostar nämligen en del men vad jag hade missat var att när man köper ett klot så är det bara just ett klot. Det ska borras hål i det. Om man vill ha ett bra klot anpassat efter ens egen förmåga så ska det specialborras. För att inte tala om att man ska provspela med det osv osv
Nu har han valt färg och troligen vikt på det och på fredag (nationaldagen - har folk inget bättre för sig den dagen?) så ska son och maken åka iväg och få det utprovat och iordninggjort. Den där bollen som från början kostade 700 kr har redan passerat 1200 kr. Vore fint om han kunde dra hem vinster i form av sexsiffriga belopp snart i stället för fri läsk och papperslappar med rekordresultat ;-)
 
I morse så försökte jag locka med fyraåringen på skogsutflykt med eller utan skattletning. Jag försökte tom muta honom med att ta med extragod fika i ryggsäcken men det var lönlöst. Han ville hellre till IKEA och äta wienerbröd och leka i bollhavet. Jag gav upp till slut och på så sätt så fick äldsten äntligen hem sin nya klädförvaring. Han har tidigare haft en liten byrå med tre lådor och eftersom våra barn har en klädgalen mamma så har han inte ens kunnat stänga de överfyllda lådorna.
Jag monterade ihop 12 paket på mindre än en timme, det blir ju lite tidspress om man vill hinna göra så mycket som möjligt medan de minsta barnen sover middag. Jag har i alla fall nytta av alla år jag har jobbat på IKEA.
 
IKEA STUVA förvaring, 192 cm hög
Nu har han 3 rymliga lådor och 2 mindre till sina kläder och ovanpå det ett skåp. Han vill flytta in sin TV i skåpet och också ha sitt XBOX 360 där. Men då måste jag ju göra hål i bakstycket för sladdarna och det känns ju lagom roligt på en sprillans ny möbel. Å andra sidan så gillar jag alla lösningar som gör rummet mer dammfritt.
 
Elvaåringen har hela sitt liv haft problem med astma och allergier. Nu är det egentligen bättre än någonsin tidigare men han har istället för de gamla problemen blivit känslig för kvalster. Vi har nyligen beställt och fått hem kvalsterskydd till hans säng och jag väntar med spänning på om det lindrar besvären. De är apdyra de där sängkläderna och egentligen fattar jag inte varför de inte kan ingå i högkostnadsskyddet, eller vara subventionerade på något vis. Hans hälsa går ju först så det var inte så mycket snack om saken utan bara att skaffa dem på läkares inrådan. Är det någon annan därute som har erfarenhet av dem? Ska man ta med dem när man tex sover en natt i sommarstugan, det borde man förstås.
 
Ikväll var det säsongsfinal på Biggest Loser. Jag och äldsta sonen har följt programmet i vår och det är ju kul att se hur deltagarna ser ut nu efteråt. OMG!!! Vinnaren hade gått ner 79 kg, hela 50-nånting procent! Helt otroligt! Man blir ju så sporrad att träna, kan de gå ner 5-10 kg på en vecka så borde väl jag kunna gå ner mina sista 3 kg på några månader. Medan man gör upp träningsplaner så går man och tar en bit överbliven tårta från kylen. Det borde finnas något samband där men jag kan inte komma på vad.
 
Nu lite läsning i sängen, jag är rätt trött i kroppen. Jag har städat garaget idag och fyllt ett helt släp med skrot som ska till tippen i morgon. Skönt att bli av med allt och det innebär att kvarterets ungar kan spela bordtennis där när det finns plats att sätta upp borden igen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Förberedelser

I morgon är det dags för en födelsedag igen. En nioåring fyller tio och det ska förstås firas efter konstens alla regler.
 
 
Lite paket blir det och jag kan säga på förhand att favoriten blir spelet som hör till nya Lego-filmen. Han har tjatat sig blå om det till alla som orkat lyssna och jag tror att hela världen skulle kollapsa i morgon om det inte fanns inslaget på födelsedagsbrickan när vi väcker honom. På andra plats blir nog ett eget bowlingklot. Han är en lovande talang och enligt tränarna den bästa nioåring de har haft i klubben och sådant ska ju uppmuntras. Jag tror inte det är så mycket pengar i just den sporten så jag får ha någon back-up när det gäller min egen pension, men han gillar att spela och det är en aktivitet som passar honom perfekt. För säkerhets skull så ska han få välja sitt klot själv (det finns tusen färger att välja mellan) så det han får i morgon är en låda med en sten i.
 

Jag hoppas att han uppskattar skämtet och om inte så hoppas jag att han förlåter mig :/
 
På eftermiddagen blir det tårtkalas så idag har jag bakat bla tårtbottnar, chokladsnittar och...bajs.
 

Jag gjorde det han önskade och inget annat.
Han har noga ritat upp och beställt tårtan till kalaset och äntligen får jag göra en tårta som jag (nog) inte kan misslyckas med. Han vill ha en soptipp! Komplett med bajs (?), råttor och skräp.
Just nu ser är den ihoplagd men odekorerad och ser inte något vidare ut alls. Lite smalare och toppigare än vad jag såg framför mig men de understa lagren är vanlig tårtbottenstorlek (springform) och det var enklast så. Kanske sågar jag lite mer i den för att forma om den innan den är klar men den ska räcka till många så...
 

Vaniljvisp och chokladmousse med krisp är det mellan de sju lagren av sockerkaka.
Ser där - jag fick användning av "balklänningsformen" idag igen. Den duger inte bara till att baka Barbiekjolar, man kan göra berg också! Eller toppen av en soptipp.
Det blir kanske inte vackert men förhoppningsvis gott!

Kvällsgeo: Skoltema

Tidigare i vår sa var jag och en god vän ute på en geocaching-runda med skoltema. Det var en lång och klurig runda, helt klart en av mina favoriter hittills. Det vi inte hann med då tog jag och elvaåringen tillsammans nu.
 
Språk (inga problem att lösa koden, kan ni?)
 
Idrott (ledtrådarna var både uppe och nere om vartannat så motion fick vi och testa höjdrädslan samtidigt).

Och så slutligen; Examen!
Mitt ute i skogen, bara sådär :-)
Vi skrev våra namn i en av studenthattarna och sedan gick vi för att äta en sen kvällsfika.
Sitta här en lugn fin kväll med lite kanelthé och gott sällskap, det är inte fy skam!
 
 

Premiär hos frisören

Sjuåriga dottern har för första gången varit hos en frisör! Hon fick hår sent och sedan har jag kunnat klippa det hemma utan större bekymmer men nu inför första skolavslutningen så tyckte jag att hon kunde få klippa sig på salong som brorsorna gör. Lite i topparna och mer uppklippt - och nu ser håret längre ut?! En sån klippning kanske vore något för mig.
 

Lite avundsjuk är jag allt :-)
Mitt forna hårsvall är enbart tråkigt att jobba med och hur jag än färgar så syns alltid silverhåret igenom.

RSS 2.0