Det blir bättre

Jag gick och la mig igår kväll rätt övertygad om att jag skulle få ställa in helgens aktiviteter, men se jag vaknade som en ny människa! Jag är fortfarande trött men inte så där så att det känns som att man är halvt bedövad. Idag har jag inte ens sovit middag! Jag hoppas att jag är över det värsta nu och att värdena hamnar lite bättre till nästa blodprov.
Eftersom vi är borta i helgen och håller kalas direkt när vi kommer tillbaka så ägnade jag denna fredagsförmiddag åt att dammtorka i hela huset. Man kan inte skjuta upp en söndagsstädning men vid behov kan man göra den i förväg ;-)
Jag har också curlat den delen av familjen som är kvar hemma när vi andra åker bort - nämligen maken och fyra av barnen. Jag har handlat hem mat och lördagsgodis och förberett på alla sätt och vis. Födelsedagsbrickan är dukad inför söndagen och paketen är inslagna och ligger intill brickan gömda på ett bra ställe. Jo jag vet, maken kan fixa lika bra han men jag har ett pyttetlitet kontrollbehov som jag behöver tillgodose ibland.
 
Vi har hunnit vara ute i sommarstugan också. Det var varmt och strålande solsken hemma men när vi kom fram till stugan var det blåsigt och ostadigt. Vi hann precis kasta i oss en fika ute innan första regnskuren kom.
 
Ingen vidare bild men det var den enda jag tog innan vi fick springa in med sakerna och sedan var mobilen urladdad...
Vi gick ner till stranden en sväng också och det doftade hav! Jag som är uppväxt vid havet tycker att det är doften av sommar och det är en underbar känsla att dra in havsluften och känna sanden mellan tårna. Maken som är uppväxt i inlandet tycker bara att det stinker tång!
 
Nu ska jag kolla så att jag har packat allt jag hade tänkt mig och sedan blir det (eventuellt) en tidig kväll för mig.

Tröttare än tröttast

De senaste dygnen har varit urjobbiga. Jag bytte hormondos nyligen och det börjar visa sig. Jag är trött och varm hela tiden, så trött att jag inte kan hålla mig vaken en hel dag. Det är för väl att jag har maken här i huset för jag behöver sova en stund på dagen.
Jag känner mig som ett spöke och börjar se ut som ett också.
Jag behöver inte ens sminka mig för att få sotiga ögon.
 
Jag oroar mig lite inför helgens familjeläger som jag ska åka på med tre av barnen. I skrivande stund så förstår jag inte hur jag ska orka. Både jag och barnen har sett fram emot det så länge så kan jag bara hålla mig vaken så... Blir det inte bättre i morgon kanske jag kan ringa min läkare och höra om jag kan öka på dosen över helgen, men jag vill helst inte få hjärtproblem i stället då.
Jag har i alla fall fått tag på det sista i presentväg till nioåringen som fyller år på söndag så allting är förberett. Vi är ju fyra som inte är hemma när han vaknar och det känns lite trist att inte vara med och sjunga för honom på morgonen som vi brukar, men vi kommer hem till lunch så det blir tårtkalas som vanligt på eftermiddagen. Jag hade inte tänkt åka på lägret eftersom han fyller år den här helgen men det visade sig att han mer än gärna ville gärna att vi skulle åka bort så han fick lite "egentid med pappa och bara de minsta syskonen" på sin födelsedag. Kul att man kan avvaras! ;-) Men jag vet att han har ett speciell band till sin pappa och jag är glad att det är så även om det hade varit trevligt om han visade åtminstone liiite att han skulle sakna mig.
 
När jag låg på soffan och vilade idag så fick barnen hoppa rundor på lekmadrassen. Treåringen har lärt sig att göra kullerbyttor och han är totalt orädd av sig. Ettåringen har kommit på att hon kan ligga och rulla fram och tillbaka och det är tydligen kul det med. Hon försöker hoppa jämfota som syskonen med och det ser fasligt roligt ut för hur mycket sats hon än tar så lyfter hon aldrig från golvet.
Äldsten kom och la sig i leken också.
 
Glada barn
 
När jag höll på med middagen senare så hade barnen skingrat sig från madrassen men det lät konstigt i vardagsrummet. När jag går för att se vad som pågår så ser jag treåringen susa förbi rakt över 4sits-soffan, vidare till fåtöljen och slänga sig flera hyllplan upp i bokhyllan. Att mitt hjärta inte stannade! Det är ju väl att bokhyllan är fäst i väggen. När jag sa till honom att genast sluta med det där så sa han "Men mamma, jag är ju Spiderman!".
Jag som alltid får höra att jag har så lugna barn, tänk om folk visste att Spindelmannen lever rövare här hemma.

Stjärnor


Ooops I did it again!

Jag har än en gång lyckats dubbelboka oss. Morgondagen har ett fullspäckat schema och jag såg precis att jag ska vara på BVC med minstingen på eftermiddagen samtidigt som maken ska vara på utvecklingssamtal på skolan och de andra barnen ska vara... tja, var ska de vara? Äldsten klarar ju att vara hemma själv utan problem, nästäldsten är med på samtal och de övriga får vi helt enkelt dela upp och ta med oss.
På min lott faller då att ta med en Lilleman med treårstrots och en sjövild ettåring till lillasysters vägning. Det kan bli spännande :-) För det mesta så går det ju bra men de där små prövar gärna ens tålamod just nu.
 
Det är ostadigt väder igen, regn och sol om vart annat och så lite åska på det. Huvudvärken ger sig tillkänna direkt. Nu har jag precis bytt Levaxin-dos till en lägre nivå på läkarens inrådan. Jag hade på känn att det låg lite högt - jag tappade plötsligt lite extra vikt och slutade nästan sova på nätterna så jag blev inte ett dugg förvånad när senaste blodprovet inte var som det skulle.
Mycket aktiviteter att hålla reda på till barnen och lite bortajobb för mig.... Det är migränvarning så här på kvällskvisten!
 
Jag tror jag ska lägga mig och vila en stund medan trettonåringen har lagt beslag på tvn i vardagsrummet. Hyrfilmerna som skulle kommit idag fanns inte med posten tyvärr, men jag har försökt övertala maken att vi ska se Godzilla som jag har inspelad på boxen istället. Fast det finns kanske gränser för vad man kan tänka sig att se.

Mors Dag

Jag fick sovmorgon till 09.30 och väcktes till dukat frukostbord. Inte så illa med tanke på att familjen faktiskt inte hade en aning om att det var Mors Dag idag!
Jag och en kompis drog iväg på loppis på förmiddagen medan de andra var hemma och körde veckostädning (jo jag tog faktiskt min bit av det hela när jag kom hem). Det var inte så många som sålde och ännu färre besökare, men några få loppisfynd gjorde jag allt. En Hanna Montana-dräkt som såg ut som ny och kostade 25:-ett nytt och inplastat häfte med sådana där flyttbara stickers i Spiderman-tema, samt en tygfigur som jag kände igen från Comfort-reklamen och tog på vinst och förlust eftersom båda de sista sakerna gick på en tia tillsammans. Den där tygdockan, en blå pojke som ser ut att vara gjord av jeanstyg var tydligen det största fyndet av alla! Mellanbarnen ville alla paxa den som sin egen och när jag nämnde att säljaren hade flera stycken liggandes i en korg så tog åttaåringen och nioåringen sina cyklar och skyndade sig bort till loppisen. De kom hem med ytterligare en jeanskille samt en flickfigur av rosa tyg.
 
Dessa figurer har de och stora dottern hållit på med hela eftermiddagen. De påminner om något från Little Big Planet tydligen (som jag inte har koll på men vet att barnen har som tv-spel) och efter lite googlande fick vi veta att pojken heter Tommy Jeans, eventuellt så heter flickan Lisa Siden men jag tycker det ser ut att vara manchestertyg på den vi har så det kanske finns ett helt gäng olika då. Någon som vet var man får tag på fler? Har man kanske fått dem i affären när man har köpt sköljmedel eller är det något man har kunnat samla streckkoder till?
 
Jag blev hur som helst firad under eftermiddagen med tårta, en bukett pioner och diverse kort och pärlplattor från barnen.
 
 
Grupparbete i 3D - Vi älskar dig mamma
 
och så ett mer svårtolkat kort av en bajsande katt...
 
Det regnade lite till och från medan vi åt middag. Tanken var att vi skulle ha grillat men det var liksom inte grillväder så det fick bli stek i ugnen i stället.
Jag brukar ju ta med ettåringen ut på mina promenader efter middagen och hon älskar att åka vagn den stunden. Det passar så bra att ta med henne ut mellan middagen och läggningen, är hon inne så blir hon lätt gnällig när hon börjar bli trött. På våra rundor sitter hon i sulkyn och tittar på allt runtikring; människor, bilar, naturen och hon vinkar till allt och alla. Idag gick hon som vanligt från köksbordet till barngrinden mot hallen och drog i sin fleecejacka som hon når från sin sida. När jag sa att vi inte skulle gå ut idag så såg hon så olycklig ut att vi ändå tog på oss ytterkläderna och hämtade ut sulkyn från garaget. Regnskydd på vagnen och ett stort paraply ifall duggregnet tänkte öka på och sen blev det promenad för oss idag med.
 

Buzzador: Boxday.seJag har lagt min första beställning, återkommer med resultatet!

Vill även DU får 10% rabatt och fri frakt (vid köp över 200 kr) på första beställingen så lägg din order via den här länken.


 

Jag har registrerat mig som buzzador på www.buzzador.com och föreslår att du också gör det! Som buzzador får du utan kostnad testa nya produkter och tjänster. (En del erbjudanden är saker som du kan få prova/köpa till reducerat pris men vill du bara ta del av det som är helt gratis kan man göra ett sådant val under sina profilsidor). Hur länge det dröjer innan du kommer med i din första kampanj kan variera från någon vecka till månader beroende på hur väl du passar in i de kommande kampanjerna. När det finns möjlighet att komma med i en kampanj så får du besked om det via mail.

Följ den här länken så det framgår att det är jag som har bjudit in dig (mitt användarnamn som buzzador är Vickit): Jag vill registrera mig för gratiserbjudanen

Om du vill veta mer innan du bestämmer dig kan du följa den här länken: Vad är en Buzzador?

 
 
 
 

Padda

Trevligt att lyfta på en stock i trädgården och hitta en padda.
 
 
Ungarna tycker den är jättecool, men jag... not so much! Grodorna i dammen är betydligt sötare.

Nytt skötbord

Vårt gamla Elfa-skötbord har sjungit på sista versen länge nu och har sedan en tid varit ihopdraget med spännband för säkerhets skull i kombination med svetsning, lödning och extraskruvar. Egentligen borde man ju ha bytt ut det direkt när korgarna började trilskas och falla ur, men det är en sådan där sak som har skjutits upp eftersom det faktiskt gick att använda.
Men nu, äntligen... Igår skickade jag maken att hämta upp ett skötbord som jag hittade för nästan ingenting på Blocket.
 
 
Det är stort och skrymmande när man är van vid ett betydligt mindre skötbord. Men toppenfint skick, stabilt och precis lagom för att man ska kunna hantera även en ettåring där. Båda småttingarnas kläder får också plats vilket betyder mer plats åt mig i min egen byrå.
Lite snyggare korgar till blöjorna vill jag nog skaffa men i övrigt är jag nöjd.

Mandalamålning

Igår var jag iväg på något så roligt och udda som Mandalamålning.
 
Vet ni vad en mandala är för något? Sök inte på Wikipedia för då blir ni bara avskräckta ;-)
Jag vill nog enklast beskriva det som en cirkel av symmetriska mönster som man antingen målar på frihand eller färglägger. Ju mer detaljerat ju bättre är det, enligt mig - bra som meditation eller nedvarvning. Jag har en son här som kan sitta i timmar med sina mandala-målarböcker och det gör underverk för humöret.
 
Det vi gjorde igår var ett grupparbete i supersize (vi stod vid stora rund bord) och totalt på frihand. Vi var 9 st som träffades och fikade, målade, åt lunch och målade lite till. Lite meditation blev det men framför allt massor med glädje och många skratt. Jag har lite svårt med att inte få sudda och sådär, men när man väl släppt prestationsångesten och siktar in sig på att bara ha roligt så flyger tiden iväg.
 
Våra konstverk, min tårtbit är överst till vänster
 
En halvdag bara för mig tillsammans med vänner! Jag gick därifrån färgfläckig, på bra humör och med nyladdade batterier.
 

Om ni vill få tag på mandala-mallar till barnen (eller för all del er själva) så finns det fina med olika teman på tex gratisskole.dk eller gör helt enkelt en sökning på mandala. Netto säljer målarböcker för ett par tior stycket och de är helt ok.
Jag tror att mandala används i skolorna lite här och var, både på bildlektioner och på matten (symmetri).

Boktips: Kommer aldrig mer igen

Jag läser ju väldigt mycket böcker men jag har blivit dålig på boktipsen ser jag.
Om ni vill ha något att läsa i hängmattan i sommar så kan jag rekommendera den här:
 
Kommer aldrig mer igen - Hans Koppel
 
"Mike Zetterberg bor med sin hustru Ylva och deras dotter i en villa strax utanför Helsingborg. En fredagskväll kommer inte Ylva hem som väntat efter jobbet. Först tänker Mike att hon tar ett glas vin med sina jobbarkompis men när hon fortfarande inte kommit hem nästa morgon blir Mike förbannad. Hela dagen går utan ett ljud från Ylva och så småningom inser Mike att någonting måste ha hänt henne. När han till slut anmäler sin hustru försvunnen riktas misstankarna snart mot honom själv. Vad ingen vet är att Ylva fortfarande är i livet, och hon befinner sig bara ett stenkast från sitt eget hem."
/ Adlibris.se
 

En lättläst bok, ganska typisk för genren sommardeckare. Stort plus om man är från NV Skåne och faktiskt känner till områdena som nämns i boken!
 

Liten Plutta


Från panna till mun

En kaka i pannan och så ska man få in den i munnen med ansiktsmusklerna och utan att använda händerna. Många skratt blir det!
 
  
 
 

Naglar

  
Mina naglar, dotterns nagellack. Fortfarande lite skakig, men på långt håll ser det ok ut.

Lekkyrka

Det var utelek på agendan hos ÖF under onsdagseftermiddagen. Vädret var inte det bästa så vi satt inne och fikade bra länge innan vi gav oss ut.
Dagen till ära så öppnades lekstugan, som i det här fallet är en lek-kyrka.
 
 
Barnen har fasligt roligt därinne och de hade bla haft bröllop.
 
Två ekorrar stimmade runt vid lekplatsen när vi kom och de var inte det minsta rädda för oss. En liten unge sprang upp på Lillemans gummistövlar och följde dessutom efter honom när han sprang skrikandes iväg.
Jag har sådan vansinnigt lång fördröjning på min telefon så ekorrarna hann i de flesta fall försvinna innan klicket kom! En enda bild fick jag på den större (som jag tror var mamman):
 

Nysydd dyna

Pluttans nya matstol är ihopsatt och hon har fått en plats vid bordet. Ett par barn fick byta platser men det var rätt nödvändigt ändå - ingen vill sitta intill ettåringen som drar folk i håret och snor mat från deras tallrikar :-) Hon hamnade istället ytterst på ena långsidan, intill mig.
Alla vill däremot sitta hos minstingen som knappast gör så mycket väsen av sig (än). Hennes plats blev vid sidan om maken och så kan han få den stora äran att mata bebis den dagen hon börjar med puréer.
 
En ny dyna har jag sytt till stolen. Färgglatt som bara den ihop med vår knallrosa vaxduk.
 
Min symaskin har en sisådär 15 år på nacken och den trilskas allt oftare. Jag hann precis sy färdigt dynan innan den började kärva och när jag skulle laga ett nattlinne så bröts dessutom symaskinsnålen av, den sista jag hade.
Dottern botaniserade i min stora kista med tyger och hon fick klippa lite former och nåla fast dem på ett större tygstycke. Hon (precis som hennes bröder) tycker det är roligt att få sy på maskin och tanken var att vi skulle göra någon slags tavla med applikationer. Jag ska försöka komma ihåg att köpa nya nålar så får vi fortsätta det projektet en annan dag.
 

Lovdag mitt i veckan

Det blev sent på bokcirkeln igår. Säsongsavslutning och sista diskussionen om boken Egalias döttrar (mitt inlägg om den hittar du här). Inte för att det blev så mycket boksnack egentligen men halva grejen är ju att träffas och ha trevligt. Jag höll på att glömma bort att jag skulle dit igår så det blev inte så mycket till att stå och göra sig i ordning innan. Inte för att jag brukar klä upp mig så värst, men en tröja utan babykräk och genomborstat hår kan man ju kosta på sig. Rätt som det var när vi satt och fikade så var det en som sa något i stil med "Nu måste jag bara få säga en sak Viktoria, att du är så vacker!". Man blir ju helt bortkommen av en sådan komplimang! Inte bara något simpelt som att man är ovanligt snygg i håret eller så, utan VACKER. Det ska jag komma ihåg nästa gång jag tittar mig i spegeln och bara ser rynkorna runt ögonen och mitt glanslösa hår. Sådant kan man leva länge på. Nog för att maken har dragit till med något liknande innan men han är väl något partisk med tanke på att vi är gifta och det var allt bra länge sedan dessutom. Fast har han inte sagt motsatsen så får man väl ta det som att åsikten gäller än ;-)
 
Idag har barnen haft studiedag så hela familjen har haft sovmorgon på en vanlig tisdag. Ovanligt men trevligt! Efter lunch försvann dock de stora hem till kompisar på olika håll och då tog jag med mig ett par barn till Ikea. De ville förstås vara i lekhuset först och då tog jag vara på tiden genom att sätta mig i en mysig liten hörna i fikadelen av restaurangen och dricka kaffe och läsa i lugn och ro.
 
Som hemma fast ändå inte. 50 min well spent!
Det ser nästan ut som om jag satt och fikade i ett utställningsrum, men det gjorde jag alltså inte - det är bara en liten hörna avskild från alla stojiga barnfamiljer som äter billiga köttbullar ;-)
Sedan hämtade jag upp barnen och vi köpte det vi skulle av glödlampor och picnictallrikar. En matstol till minstingen blev det också.
 
Hon är lite ostadig än men snart så kan hon börja sitta med oss korta stunder uppbackad av kuddar.
Vi avslutade med varmkorv och mjukglass som sig bör.
 
Regnvädret har hållt i sig men eftersom det inte vräkte ner efter kvällsmaten så valde jag att ändå ta min kvällspromenad med ett paraply i handen.
 
Rapsfälten är som böljande gula hav just nu. 11,7 km blev det längs fälten och då passade jag på att handla lite mat i grannbyn. En matkasse full och handbyte efter varje kilometer, ungefär som att gå med hantlar som jag alltid gjorde förr :-)
 
Nu ska jag kolla upp vilket barn som ska ha matsäck med sig i morgon. Det är så mycket studiebesök, utflykter och utedagar nu för alla. Maj månad i ett nötskal.
 

Bokcirkelkväll

Trött efter en trevlig kväll med bokcikeln. Det blev kanske inte så mycket boksnack denna gång, men mycket annat avhandlades i gott sällskap. Dags att sova.

Gullungen

Finns det något sött i skafferiet?
 
 
Japp, det finns det!

Från sol till regn

Idag var det ett helt annat väder ute, som varmast 17 grader och så regn till och från hela dagen. Det är så här det ska se ut nu drygt en vecka framåt.
Perfekt städväder var det ju i alla fall, huset är skinande rent igen och samtliga golv blev våttorkade i flygande fläng.
Vår tvättmaskin har strulat lite senaste tiden och man har fått ställa om manuellt mellan tvätt, skölj och centrifugering. Vi trodde det var programkortet som var den felande länken men i fredags var en reparatör här och lokaliserade det till ett havererat element. Vi har alltså tvättat i kallvatten ett par veckor! Han hade reservdelen med sig och rubbet gick på en utökad försäkring. Skönt! Han gav oss avkalkningsmedel till maskinen och det var fasligt effektivt måste jag säga. Tyvärr så gjorde alla kalkavlagringar som lossnade att rören täppte igen så nu har vi fått tömma och rengöra manuellt vid slutet av varje tvätt... Men det verkar som att vi nu har fått ordning på det och dagens sista maskin kördes från början till slut utan krångel. *Peppar, peppar...* så ska det fungera nu. Mycket tvätt blir det  och vi klarar oss inte utan en fungerande tvättmaskin någon längre stund.
 
Jag har haft en vansinnig träningsvärk idag som härstammar från gårdagens hinkande i poolen. Inte i armarna som man hade kunnat tro, utan längs baksidan av låren. Jag trodde knappt att jag skulle klara av kvällens promenad så ont som det gjorde när jag började gå. Små vanliga steg gick bra, men långa raska steg kändes. Mycket! Men jag tog mig igenom 6 km-rundan och på slutet så gjorde det inte speciellt ont längre heller.
 
Ikväll ska jag sova i stuga. Nästan som på camping ju! Igår natt så sov två av killarna i gäststugan och stora dottern var så avundsjuk så hon höll på att gå åt. Nu ligger hon därute, på en madrass under ett bord :-) Gästsängen är bäddad till mig och extra filtar är utburna. Jag som är så frusen av mig, fast det är nog en 20 grader förstås.
 
 

Varmaste dagen hittills

Sommartjej
 
Det blev 29,8 grader som mest idag. Med risk för att låta gnällig nu; det är FÖR varmt!
Trots det så passade jag på att hinka ur det sista äckelvattnet ur poolen, ett par hundra liter eller så. Lite armträning i solgasset.
När vi hade grillat och ätit kvällsmat började det bli behagligare och då skickade jag ut några av barnen att skrubba poolväggarna.
 
Barnarbete
 
Nu tittar vi på ESC. Är det inte ovanligt tråkigt i år? Eller är det kanske bara jag som är varm och har svårt att koncentrera mig. Inte en enda låt som står ut. Men vi gillade scenframträdandet för låten där de hade en skuggkille i en plastlåda. Greklands låt är den enda som jag kan komma ihåg men det var inte för att den var bra utan för att texten satte sig. Alcohol is free, alcohol is free...
 
Stora dottern bad om att få gå och lägga sig runt 22.15. Hon hade varit på väg att somna ett bra tag och jag är grymt imponerad över att hennes viljestyrka som höll henne vaken och i soffan så länge.
 
Lillasyster var betydligt piggare
 
Åh, nu fick jag lönen för att jag stått ut med 26 kassa låtar i ESC. Mellanakten där de driver med vårt land är ju riktigt bra :-D

Helt logiskt

Jag bad treåringen att lägga rabarberbladen vid komposten och blev därför något förvånad över att de hamnade på garageuppfarten.
Det visade sig att han blandat ihop KOMPOST och BREVLÅDA. Det är lätt hänt antar jag - så sent som igår som fick han ju gå med och tömma brevlådan när det kom post...

Hett

Utetemperatur just nu: 28 grader!
 
 
De är väl insmorda med solskyddsmedel och om man inte badar så ska en solhatt eller keps vara på hela tiden har vi sagt. Men jag ser några röda nackar och ena sonen börjar få röda armar så jag ska försöka locka in dem för att se på en film nu.
 
Spillfri "sportflaska" från Maxi - viktigt att dricka vatten i värmen
 
 
 
 

Tupplur


Jag tror på sommaren

Vädret har varit underbart de senaste dagarna, det är ju sommar nu! Nioåringen har börjat använda sina shorts, halleluja! Glöm vårdagjämningen, omställning till sommartid och allt annat: Sommaren börjar den dagen min son tar på sig shorts :-)
Dagarna är fulla av trädgårdsarbete, vattenkrig, slappa i solstolen, fika med vänner, räkna blåmärken, rensa poolen från löv, långa promenader när kvällens svalka kommer, kaffe på uteplatsen, läsa deckare.... Visst låter det som sommarlov? Det är några få veckor kvar dit för skolkillarna men när vädret tillåter det så tänker åtminstone jag låtsas som att det redan har börjat. Barnen har börjat snacka om att tälta i trädgården och i morgon har jag lovat att ta fram vattenglidbanan. Att SMHI lovar regn och betydligt svalare temperaturer från måndag och tio dagar framåt vill jag absolut förtränga tills det är dags.
 
 
 
Man kan nästa se allting växa i trädgården, det går med en väldig fart nu. Tioåringen har haft ögonen på våra rabarber ett tag och idag så fick han lov att göra en smulpaj.
 
 
Jag och maken började fundera på om rabarber och rabarberpaj är typiskt svenskt. Ni kanske vet? Rabarber användes en hel del i England vet jag så det är väl i sig inget speciellt för Skandinavien. Men rabarber, jordgubbar och ett äppelträd verkar vara något de flesta anser att man "måste" ha om man nu har en trädgård av normalstorlek, så kanske hör det till en svensk trädgård? En bit högre upp på listan än citrusträd och vinrankor liksom.
 
Äldsten har hunnit vara iväg på läger med klassen. De har bott i stuga, paddlat kanot och bara roat sig. Det var en sliten kille som maken plockade upp i eftermiddags - han hade varit en av de första att somna i natt och då var han ändå uppe till kl 03. Roligt hade de haft och tur är väl det, han hade längtat och längtat i många veckor.
Vid månadsskiftet är det dags för läger igen, men då ska han iväg med mig och två av syskonen samt en sisådär 40 pers till i form av barnfamiljer vi känner. Det ser JAG fram emot!
 
Jag har utökat mina kvällspromenader och nu är jag ute på power walk alla kvällar i veckan och går då 6-12 km åt gången. Härligt! Igår gick jag i motvind med trippelvagnen fullsatt och då blir det nästan mer styrketräning än kondition av det.
Nu ikväll så slarvade jag lite och gick utan strumpor och i ballerinaskor - trots att jag tog den kortare sträckan så fick jag ett rejält skavsår på foten och det var ju rejält dumt. Mina promenader kommer att vara i fara de närmaste dagarna :-/

Bullar

Ettåringen har fått vara hos mormor ett par timmar på förmiddagen. Självklart tyckte mormor att de skulle hitta på något kul då, så varför inte passa på att baka bullar :-)
Äggfria såklart och dessutom mjölkfria eftersom mormor köpt på sig havremjölk som behövde göras över med.
 
 
En hel korg med bullar fick vi med hem!
 
Gårdagens läkarbesök och tester på allergimottagningen visade annars att vi nu kan börja introducera mjölk i kosten igen så smått. Härligt! Det har banne mig inte varit många stunder vi har kunnat släppa på det mjölkfria i hushållet de senaste 10 åren! Som fjärde barn med kommjölksallergi så ser det ut som att även hon kommer att kunna äta det mesta.
Ägg däremot är en helt annan sak. Vi ska hämta ut akutmedicin som hon ska ta när reaktionerna kommer. För det gör de även om hon inte äter ägg själv. Det finns alltid någon annan som tagit i en äggpenslad bulle, som har ätit pannkakor hemma etc etc och som sedan rör vid samma leksaker eller rent av vid henne. Men vi har ju varit med om det en vända innan och med lite tur så växer det också bort så småningom.

Showdag: Yohio

Dottern skulle showa på förskolan idag. De har haft lite Melodifestivaltema i äldsta gruppen och blev tilldelade en artist som de ska uppträda som och så ska alltihopa videofilmas.
Vår tjej skulle vara Yohio och det var hon mycket nöjd med. Här ha dansats och tränats. Jag blev lite brydd när det gällde att skaffa fram kläder. Storasyskonen var väldigt bestämda på att det skulle vara vita kläder med rosa detaljer och absolut inte tvärt om. Jag stod och tittade på ett par vita jeans i affären igår, men det kändes som att ta i. Vita jeans kommer aldrig att vara praktiskt och det är inget jag skulle ha köpt annars så det fick vara. Nog för att jag tycker att det är kul med utklädning men någon måtta får det vara på förskolenivå och en timmes användning! Rosa kläder däremot har vi gott om. Så man tager vad man haver istället och med lite nitar, strass och tjusiga band etc så blev det till en utstyrsel som jag och dottern tyckte var ok för ändamålet. Inte en kopia kanske men man kan räkna ut att hon inte är Sean Banan i alla fall :-)
Fram med plattången och lite färgat hårspray också.
 
 
Hon var ivrig att komma iväg i morse och det är så roligt att se. För ett par år sedan så var hon ganska ordentligt blyg och var absolut inte den första att ställa sig inför publik. Numera tycker hon att det är jätteroligt och de har mycket scenträning och liknande i förskolan som hon gärna hänger med på. Rätt bra tycker jag för det krävs ofta den typen av mod ute i samhället, tex att våga prata inför folk är en bra färdighet. Själv är jag inte precis den mest utåtriktade personen i världen så det här med att ta plats och spralla rundor är inget de får med sin naturligt hemifrån. Vi har väldigt lugna barn och det är trevligt på sitt sätt, men det skadar inte att de kan leva ut lite också. Sen finns det absolut barn som inte alls har det i sig och de måste också få lov att behålla sin egen personlighet, alla är inte stöpta i samma form.
Snart ska vi hämta upp tjejen och höra hur det har gått idag.
 

Överlevarna

Ett av dotterns favoritprogram på tv just nu är Dr McStuffins, ni vet flickan som undersöker leksaker och fixar till dem.
 
 
I helgen så skulle dottern och Lilleman leka Dr McStuffins ute i lekstugan och hon frågade om hon fick ta ut något/några gosedjur dit medan de lekte. Jag sa ok till det (trots att jag normalt förespråkar att mjukdjuren ska stanna inomhus) och gav dem en stor bricka att ha som brits för sjuka leksaker. Jag vet att jag påtalade att alltihopa skulle tillbaka in igen när de var klara men den biten glömdes bort.
Nu är det ju så att lekstugan saknar tak eftersom vi ska byta ut det och i helgen vräkte regnet ner utan dess like i flera omgångar...
I söndags kväll kom barnen in med brickan och gosedjuren igen och vid det laget såg de väldigt sjuka ut - björkfrön, lera och granbarr hade gjort sitt och de var unkna på alla sätt och vis. Jag förvarnade dottern om att det kunde vara så att de var utom all räddning ifall de inte skulle överleva en tvätt. Hon var ganska ledsen, speciellt för sin kanin som hon fick när hon var bebis och som normalt alltid sover i en docksäng intill hennes nattetid. På vinst och förlust har jag nu tvättat djuren i tvättmaskinen på skontvätt och det gick faktiskt bra.
 
Dotterns älskade Kaninis (som tydligen nyligen har bytt namn till det betydligt coolare Emelie, dottern är ju snart skoltjej). Medtagen men ej avliden :-)
 
Hon kommer snart hem från skolan och då ligger hennes favoriter på sängen och väntar på henne.
 
Kompisarna
 
Förhoppningsvis så har dottern lärt sig en läxa nu. Eller också inte.
 

Wiiiihaaaa

Lådorna är framtagna och kläderna passar!
 
 
Jag ligger redan ett par kilo under målvikten jag hade tänkt mig, dvs den vikt jag hade när jag blev gravid för ett år sedan. Lika bra att flytta målsnöret till min egen trivselvikt när jag ändå är igång, så ett par kilo till vore inte fel.
(Jag har en låda kläder i stl 34/36 och det vore ju synd att inte kunna nyttja dem.)

Sköna söndag

Idag har vi städat och sorterat ut lite leksaker och möbler. Leksakerna ska säljas eller skänkas bort och möblerna hamnade i gäststugan.
Sen kom jag på att det var barnloppis i närheten idag så jag tog med mig äldsten och åkte dit. Jag kom förstås hem med en jättekasse full med barnkläder och leksaker... Det fylls ju på lika snabbt igen i huset, men det är ju också lite kul att kunna byta ut sakerna när barnen tröttnar.
 
På eftermiddagen så tog jag med mig hela gänget på en runda runt byns lekplatser och vi stannade och fikade på en av dem.
 
 
Det är sällan alla barnen hänger med på något samtidigt så det är kul att se att de faktiskt kan tänka sig att umgås lite ibland. Lekar som is och sol funkar för de fyra äldsta att leka tillsammans och de håller som bäst på att lära upp treåringen till att vara med också.
Vår ettåringen däremot har inte så mycket att göra på en lekplats ännu, det märkte jag alldeles särskilt av idag. Jag och treåringen hänger ju på lekplatserna var och varannan förmiddag när det inte är kyrkis eller öppen förskola, men oftast så sover Skruttan då antingen hemma med pappa eller i vagnen. Idag var hon med och skulle leka men det blev mest att hon gick och plockade skräp från marken eller åt grus. Jag gjorde mitt bästa för att hindra henne att stoppa sand och sten i munnen men till slut skyfflade hon in en hel näve grus och då fick jag nog och gick hem med dem.
Vid det laget så hade maken hunnit dammsuga hela huset, tömma poolen och börja rengöra poolen för nya säsongen. De äldsta barnen hjälpte till ett tag och sedan fixade vi hämtpizza. Det har ju varit skollov nu i hela fyra dagar så det fick väl firas av på något sätt.
 
Nu ska jag byta av maken som försöka trösta ledsen ettåring i sovrummet. Vi ska till allergimottagningen med henne nästa vecka och skulle testa mjölk igen för att se om det har växt bort. Hennes allergi verkar inte ha lättat, det kan man nog säga utan nya prover. Det ska annars bli intressant att se vad de säger om hennes andra födoämnesallergier och om vi kan få svar på vad det är som vi missat.

Härligt

Första dagen utan huvudvärk och solen skiner. Hittills en fin dag :-)

Gårdagen i bilder

Migränen höll i sig men det var i alla fall lite bättre igår. Jag har sluppit kräkas och har inte legat i sängen hela tiden, men det är som ett hårt åtdraget spännband runt huvudet och det är kvar än.
 
Gårdagen får ni i bilder, det är ungefär vad jag orkar med.
 
Strumpsortering: Familjens lager av ensamma strumpor när alla par satts ihop.
 
Nygrillade pinnbröd doppade i smält smör, socker och kanel.
 
 
 
 
Störst och minst samtalar.
 

Åska och migrän

Med värmen kom också åska. Igår var det bara kvävande varmt och fuktigt, lite tropikkänsla fast med lägre temperatur. Man gick bara runt och kände sig äckligt klibbig hela dagen.
Efter kvällsmaten när det hade blivit lite svalare så promenerade jag drygt 6 km i rask takt med lillskruttan i sulkyn.
 
 
Mössan kastade hon av sig efter vägen tyvärr. Jag hade tänkt gå och titta efter den idag för det var någonstans runt den sista kilometern som jag upptäckte att mössan inte längre låg brevid henne men jag glömde helt bort det. I morgon kanske.
 
I morse vaknade jag med migränkänningar och det har helt klart med vädret att göra. Synen försämras på ena ögat och det trycker och spänner i hela huvudet. Efter några värktabletter så kom jag iväg med tioåringen för att leta foppatofflor till honom. Det kommer aldrig att bli snyggt med foppatofflor, men det är fasligt praktiskt och det är det enda som barnen använder på fötterna när de är hemmavid under sommaren. Vi var inne i fem olika affärer men de tre barnstorlekar som jag var ute efter var slutsålda överallt. Jag förmodar att de får hem fler så vi kanske har bättre tur en annan dag.
Vi bunkrade upp med såpbubblemix istället, inte samma sak som som skor men trevligt det också. Jag har haft något recept på egen bubbelmix som ger jättebubblor, jag kanske skulle ta och leta på det.
Vid något tillfälle testade vi ett recept som jag hittade på nätet, något med vit sirap i, men det gav stora fläckar på taket när bubblorna smällde där.
 
Bubbelblåsande
 
Jag har en barnvagn till salu och en köpare som gärna vill ha den. Hon skulle kommit redan igår men hörde sedan aldrig av sig. Idag skulle hon dyka upp vid tretiden bestämde vi i morse. Jag fick ändra lite i planerna och sedan satt jag och väntade hela eftermiddagen, till ingen nytta alls. Nu ikväll fick jag ett mail om att hon fått förhinder men ville komma i morgon istället. Lite lätt irriterad så svarade jag att det kan vara ok om hon säkert kommer. För en timme sedan mailade hon igen om att hon nog bara vill ha delar av vagnen... Spelar ingen roll om jag får bra betalt, inte vill jag stå med en vagn som inte är komplett sedan :-(
Trist när det strular sådär. Vi har dessutom valt ut en annan mindre vagn som jag kan få in i bilen men jag har ingen lust att hämta upp den när vi redan har 4 barnvagnar ståendes i huset...
 
Stora dottern kom på att hon ville sova över hos mormor och morfar och vi bestämde oss för att ta en cykeltur dit. Det var flera av syskonen som ville cykla med, förmodligen för att det är lite extrakul att ge sig ut på sådant när det hade varit läggdags om det hade varit en vanlig vardagskväll. Nu har barnen skollov så de får vara uppe lite senare. Det gav verkligen sommarlovskänsla att vara ute och cykla tillsammans medan solen började gå ner! Det är faktiskt inte så långt kvar innan det blir sommarlov för alla :-)
 
Med hopp om att vakna utan huvudvärk i morgon. Godnatt!
 

Rise and shine!

 
Redo för en ny härlig dag.

Sommarvärme

Temperaturen passerade +20 vid lunch och det känns ju helt underbart!
Jag är så less på kyla och grådask, vem är inte det efter den långa vintern. Nu vill man vara ute mest hela tiden.
Jag låg och slappade i en baden-baden i nära en timme medan de yngsta sov middag och det kan vara så att det straffar sig i form av en röd näsa i morgon om jag har otur.
 
 
Liten tjej i storasysters keps.
 
"Mamma får jag låna din honkie tonkie? Jag behööööver den!"
"Det är ingen walkie talkie, det är en babyvakt för att vi ska höra om lillpluttan vaknar därinne..."
 
Jag gick igenom allas sommarkläder häromdagen och det var jag glad för i morse när det visade sig vara shortsväder. Barnen efterfrågade foppatofflor när de kom hem från skolan i sina svettiga gympaskor och rätt som det var så var jag mitt uppe i ett jätteprojekt att gå igenom alla skor som vi förvarar i flyttkartonger i tvättstugan. Jag är väldigt snabb med att slänga ut allt som inte används i huset (bla så har vi gjort oss av med alla bebissaker mellan barnen) men kläder och skor som någon eventuellt kan växa i och ha användning för sparar jag på. Men det finns ju gränser för allt och när jag såg vårt skolager idag så bestämde jag mig för att gallra. Rejält!
Vid det här laget så har de tre skolkillarna alla hoppat av fotbollen men jag hade ändå en stor låda full med fotbollsskor, utifall att något yngre barn vill börja spela fotboll i framtiden och råkar ha precis en av de storlekarna då... Halvrisiga vinterkängor, gummistövlar utan sulor etc etc men också sprillans nya barnskor som jag köpt på mig och som sedan ingen gillat. Fem kassar skor packades och ska till tippen. En kasse skor tänkte jag skänka vidare till de som behöver så det ska jag försöka ordna med i morgon. Det blev genast mycket rymligare och lättöverskådligt bland skolådorna. Skönt!
 
Utvecklingssamtal har vi avverkat för åttaåringen idag. Maj är ju den där månaden då alla utvecklingssamtal, utflykter och möten ska klämmas in för att få dem överstökade innan terminens slut.
Glad blev jag av det vi fick höra men det var inga oväntade saker. Sonen ligger LÅNGT fram i alla ämnen och läraren har fullt sjå med att fixa fram intressanta uppgifter till honom. Bla så har han inte mindre än fem olika matteböcker som han jobbar i nu. Tröttnar man på den ena så kan man ju ta fram den andra, eller tredje... Han är ivrig att lära sig (så länge det är intressant) och information fastnar lätt hos honom. Sen har han ju sina andra sidor, men själva studierna kan han segla igenom.
För en stund sedan kom maken hem från ett föräldramöte. Äldsten börjar högstadiet till hösten så det var lite info om hur övergången ska gå till på smidigaste sätt. Andra halvan av kvällen ägnades åt drogrelaterade frågor. Det som fastnade hos mig när maken återgav det var att ungefär var tredje sjätteklassare har fått smaka alkohol hemma och bra många procent av dem har varit berusade hemma också! Trots att all forskning visar att barn som får smaka alkohol hemma använder mer alkohol borta sedan. Jag vet att motsatsen hävdas lite då och då, men någon människa från Socialstyrelsen var där idag också och påtalade att det är fel. Men visst, så ofta som man hör om vuxna som har haft spritfest med barnen hemma så borde man väl inte vara förvånad :-/ Jag tycker att det är hemskt och jag kan inte alls förstå vitsen av att dricka bland barn.
 
Vips så var klockan mycket igen, dags att tänka på sängen.
 
 

Vi bara roar oss

Efter år med nedgångna lekplatser i byn så har kommunen nu till vår stora lycka börjat lägga lite pengar på att rusta upp. En av lekplatserna i vår närhet har fått ett rejält lyft och när vi kom dit i fredags eftermiddag så fanns det sprillans nya bänkar.
En sådan här skulle man haft hemma på uteplatsen!
 
Man kan lätt trycka in 20-25 pers vid det här bordet.
 
Mycket lekplatslek blir det nu när vädret är mer passande för att vara utomhus.
 
 
 
När ettåringen sover i vagnen eller inte är med så kan jag tom dricka kaffe och läsa i en bok medan barnen roar sig. Tänk om man hade haft timlön under all tid man tillbringar på lekplatserna, jag hade varit glad för en tia efter skatt! (Vår kommun tillämpar inte vårdnadsbidrag.)
 
 
Igår kom trettonåringen och sällskapade med oss på lekplatsen och det händer inte alltför ofta numera. Eftersom vi då var vid lekplatsen nära bäcken så passade han på att ta med småsyskonen på upptäcksfärd längs vattnet och det tyckte de var ruskigt spännande. Han lyfte treåringen och sexåringen från sten till sten över bäcken och såg till att ingen trampade fel. Ögonen strålade på dem, både lek med äldsta storebrorsan OCH vara så farligt nära vattnet. Nu är det bara dryga decimetern i vattendjup så drattar de i så är det bara att resa sig upp och gå hemåt, men vi brukar hålla oss längre ifrån kanten annars.
Det var så roligt att se tonåringen lägga attityden åt sidan och ta hand om sina småsyskon. Efteråt så berömde jag honom för att han hade gett dem en extra fin upplevelse. Han kontrade ögonblickligen med att fråga om han kan få ett husdjur nu då?! Hrmmm...
Han vill hemskt gärna ha ett husdjur men jag och maken är inte helt positiva. Dels är jag allergisk mot alla djur som har päls eller fjädrar (och det drar ner alternativen till reptiler eller fiskar och fiskar har vi ju redan) och dels så finns det vissa tveksamheter om hur snabbt han skulle tröttna. Och får ett barn ett eget husdjur så vill säkert de andra också ha sen. Maken skulle gärna ha ödlor så det finns ändå en viss risk för att det en dag kommer in några otäcka varelser i vårt hus :-/
 
Idag flexade vi lite med söndagsstädningen och drog iväg på tipspromenad & trimbingo på förmiddagen. Eftersom vi inte får plats alla i bilen så fick vi köra två vändor för att få dit alla. Medan jag väntade vid startplatsen med de fyra yngsta barnen så kom en dam förbi med sin hund. Är alla barnen dina, frågade hon. Jag såg att hon var vänligt sinnad så jag svarade Ja, det här är mina fyra yngsta barn ;-)
När hon hade förhört sig om antal barn, åldrar etc så utbrast hon "Sju barn och du ser ut som en tonåring själv?!"
Nu vet ju jag att jag definitivt inte ser ut som en tonåring, men allt som kan mota 40-årskrisen i dörren är positivt. Det gjorde min dag! Jag vet att folk ofta tar mig för att vara åtminstone några år yngre än vad jag är - det var jobbigt när jag faktiskt var ung men numera så är jag rätt tacksam för precis det.
 
 
                                 
Trött tjej som älskar att bli buren i bärsjalen.
Vi vann 50:- på trimbingon så det gick nästan med vinst, men bara nästan med tanke på hur mycket bensin vår bil drar.
 
Jag försöker promenera en halvmil om dagen och det mesta av det blir i rask takt på min vanliga runda som jag försöker komma iväg på efter kvällsmaten. Jag brukar få sällskap av ett eller två barn i taget, idag var det de fem yngsta som hängde med mig. Åttaåringen klagade lite på att jag inte höll samma fart som jag brukar. Lätt för honom att säga, han cyklade ju och jag hade en trippelvagn full med barn.
 
Lilleman med stövlarna på fel fot, som vanligt.
 
Lillkillen somnade till hela tiden och det är inte jättebra när han tar en powernap efter kl 19, därav brukar han inte följa med mig på kvällspromenaden annars. Jag gjorde mitt bästa för att hålla honom vaken hela vägen genom att ställa tusen frågor om hans gosedjur och annat som intresserar honom.
 
Nu väntar kvalitetstid med maken (dvs samlade i soffan framför något program eller film vi båda vill se).
 

Pyttor


Kvällspromenad

 
Landsvägspromenad på nära en halvmil längs åkrarna. Bara jag, minstingen och Rix fm.
Kl 20 var det fortfarande +13 ute.

Vitsippor och eftermiddagslek

 

Solig torsdag

Det är en fröjd att vara ute så här års. Hemmabarnen leker mest ute och jag har gått runt med minstingen i bärsjalen och tittat till våra växter. Nästan varje dag är det något nytt som har kommit upp eller slagit ut.
 
 
De första tulpanerna har visat sina röda blommor. Vi har inga blommande påskliljor än, men det är bara en tidsfråga innan det börjar lysa gult i rabatten.
En mamma som vi träffar på öppna förskolan ibland gick förbi utanför vårt hus när vi var ute så vi hejade på henne och barnen. "Åh, är det här ni bor, jag har alltid undrat vad man bor i för sorts hus när man är så många!"
Tja vi bor i ett helt ordinärt hus, möjligen väldigt väl planerat. Lite i minsta laget men vi har många små sovrum och stora sällskapsytor så det funkar för oss.
En utbyggnad (en övervåning med 4 extra sovrum och ett badrum) är bara en lottovinst bort! ;-)
 
Efter skolan kom åttaåringen hem och var jätteledsen. Han har nyligen hoppat av fotbollsträningen eftersom lagkamraterna är på honom hela tiden om att han inte skulle vara tillräckligt bra. Han ÄR ingen sportkille, men än så länge är det ett lag som spelar för att det är roligt och det gör honom inte så mycket att han inte alltid är med på matcherna så det är synd att de måste vara taskiga. Vi har funderat lite på andra aktiviteter för honom och han vill prova på bowling och så har vi hittat en schack-klubb i närheten. Han tycker det är kul att spela schack och han är riktigt duktig på det också.
Idag hade han nämnt på rasten att han funderar på att börja spela schack i en klubb och DET var inte populärt bland klasskamraterna. På lågstadiet är det allt annat än coolt med sådant och de hade varit riktigt elaka mot honom. Jag blir så arg och ledsen! Barn kan vara så taskiga mot varandra utan en tanke på hur det kan kännas för någon annan.
Jag önskar att man kunde skjuta till lite extra styrka till sina barn ibland, ge dem ork och mod att vara sig själva och strunta i vad andra tycker. Det är inte lätt att vara barn och det är definitivt inte lätt att vara extra liten och alltid behöva kämpa för att passa in. Han är ju vår unika kille, världens bästa T - det borde faktiskt räcka!

Rysk roulette

Ur Aftonbladet 2/5-13:

På en fest i mars spelade en 23-årig man rysk roulette med en 48-årig kvinna.

Kvinnan sköt sig själv i huvudet under leken.

Nu åtalas mannen för grovt vållande till annans död.

Mannen och kvinnan ska ha spelat rysk roulette under en fest i Fröunda i Göteborg. Kvinnan var en bekant till mannens mor.

23-åringen satte först revolvern mot huvudet och tryckte av. Inget skott avlossades och han klarade sig.

Han räckte sedan över revolvern till kvinnan. Då låg en kula i loppet och hon sköt sig själv i huvudet.

Händelsen inträffade den 12 mars i år. I förhör berättar 23-åringen hur han och kvinnan börjat prata om vapen och att skjuta. De ska sedan ha glidit in på rysk roulette och hetsat varandra till att genomföra det, enligt mannen.

”Medveten om riskerna”

Nu åtalas mannen för grovt vållande till annans död. I stämningsansökan till Göteborgs tingsrätt skriver kammaråklagare Niklas Högdén att mannen ”av oaktsamhet orsakat” kvinnans död.

Vidare skriver han att den åtalades gärningar varit en förutsättning för att kvinnan skulle avlida.

Högdén anser att brottet bör bedömas som grovt eftersom 23-åringen varit medveten om riskerna, samt att han vid tillfället var påverkad av alkohol och narkotika.

Vapen- och narkotikabrott

I lägenheten fann polisen revolvern som använts vid dödsleken. Man fann också ytterligare en revolver, 53 patroner, knogjärn och en skyddsväst.

Mannen åtalas för grovt brott mot vapenlagen samt för narkotikabrott eftersom han hade cannabis på sig när polisen grep honom.

Mannen nekar till anklagelserna mot honom, men erkänner grovt vapenbrott.

23-åringen har suttit häktat sedan den 23 mars.


Hur kan mannen stå som ansvarig till kvinnans död? Ok att vapnet var hans men det var ju hon själv som avlossade skottet - mot sitt eget huvud! Eller anses det som att han underlät att stoppa ett självmord? Om hon hade börjat leken och avlossat första skottet (dvs att hon inte gjorde det för att härma honom) hade det då varit en annan sak? Jag förstår inte brottsrubriceringen fullt ut.


Lilla Fröken Bus


1:a maj välkommen

Strålande sol och barn som självmant bad om att få jobba i trädgården, det kan nästan inte bli bättre än så! Äldsten rensade mellan stenplattorna och jämnade till gräsmattskanten. Han ville visserligen ha en tia för besväret, men det kunde jag gå med på :-) Efter ett par timmars jobb förhandlade han sig till en "köpefika" ute på köpcentrat också vid passande tillfälle och jag sa inte nej till det heller.
Lillskruttan var med ute och hon är helt salig av lycka när hon kan traska runt och titta på allt märkligt i trädgården. Vi har inte barnsäkrat dammen än så man släpper henne inte med blicken för en sekund även om hon ännu inte upptäckt att det finns vatten på andra sidan huset.
 
   
 
På eftermiddagen så tog vi oss en promenad hela familjen tillsammans och köpte varsin glass uppe i byn. Lite lekplatslek blev det på hemvägen och sedan grillade till kvällsmat. En fin första dag i maj.

Valborgsmässoafton

Gårdagen började mindre bra. Vår oturskille lyckades med att ramla ner från stegen till loftsängen och rakt in i en vägg med en stor krok på. Var man inte klarvaken innan så blev man det ögonblickligen med det vrål som hördes från hans rum! Det blev fart på hela huset. En rejäl blodutgjutning på sidan av kroppen och lite mindre blessyrer här och där blev det. Han fick vara hemma från skolan och stapplade till soffan där han la sig och läste Bibeln ett tag (inte för att han är särskillt religiös utanför att han är intresserad av ämnet just nu). Den värsta smärtan la sig under dagen och han höll fast vid att han ville åka med ut till sommarstugan för traditionsenligt valborgsmässofirande där.
Maken hade fått feber kvällen innan så vi bestämde att han skulle hålla sig hemma och därmed fick husets två yngsta också bli hemma. Jag tror inte att de saknade någon eld och för deras del är det ändå mest krångel med rubbade sovrutiner etc.
På eftermiddagen åkte jag och fem barn till sommarstugan där vi alltid firar ihop med mina föräldrar samt min bror och hans familj. Det blev årets premiär i sommarstugan för vår del och när man tar ut extrakläder dit och barnen letar upp sina gamla favoritställen i skogen - då är det vår på riktigt!
 
I väntan på majbålet - med mormor, kusinerna och min bror.
Vattenpistolpremiär!
 
Kallt som attan var det, precis som det varit på Valborg vartenda år. Det hjälper inte ett dugg heller att firandet är ute på stranden.
Vi som inte skulle sova över i stugan begav oss hemåt rätt tidigt. Två barn stannade med mormor och morfar. Jag hade vantarna på mig i bilen och var ändå stelfrusen in till skelettet långt efter hemkomsten. Femåringen och treåringen lyckades hålla sig vakna tills vi bara hade en kilometer kvar hem men sedan började ögonlocken falla igen. Sista biten så sjöng vi andra för full hals för att de skulle hålla sig vakna och det gick rätt bra men väl hemma så halvsov de medan jag borstade deras tänder och de somnade så fort de la huvudet på kudden. Det tar på krafterna att vara uppe till 21 när man har haft så roligt i många timmar innan :-)

RSS 2.0